Összes bejegyzés

Munkaergonómia, mozgásszervi betegségek megelőzése, modernizáció

Munkahelyi egészségvédelem modernizációval

A gyári dolgozók egészségmegőrzése és a munkaergonómiai modernizáció

 

Az innovatív modernizációs eszközök, azaz az exoskeleton és a kobot (kollaboratív robot) csökkenthetik a munkahelyi ártalmakat. Ez derül ki abból a kutatásból, amelyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) uniós projektje keretében végeztek, és amelynek során 100 termelőüzemi dolgozó tesztelt exoskeletonokat és kobotokat. Az érdekképviseleti szervezetek 2021 márciusában  a GINOP-5.3.5-18-2020-00166 számú pályázat keretében arra vállalkoztak, hogy a “számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” nemzetgazdasági ágazatban feltárják azokat a modernizációs és automatizációs lehetőségeket, amelyek javítják a gyártósori munkavégzés hatékonyságát és hozzájárulnak az emberi egészség és a munkavégzőképesség hosszú távú megőrzéséhez.

Egészségmegőrzés a munkaerő megtartása érdekében

A dolgozói hatékony munkavégzés, az egészség és egyúttal a munkavégző képesség hosszú távú megőrzése lett a vállalatok gazdaságos működésének, sőt a fenntarthatóságának kulcsa Magyarországon. Különösen igaz ez abban az időszakban, amikor az uniós átlag feletti foglalkoztatottság miatt minimálisra csökkent a szabad munkaerő. Felértékelődött az ember mint a cégek legfőbb erőforrása, és ezt támasztja alá a VOSZ és a LIGA kutatása is.

Mozgásszervi betegségek gyári dolgozóknál

 

A VOSZ és a LIGA még három évvel készített egy felmérést több mint 1000 munkavállaló bevonásával a gyártósori dolgozók egészségügyi állapotáról. Megdöbbentő eredmény: minden negyedik munkavállalónál vannak olyan mozgásszervi megbetegedések, amelyeket munkája során szerzett, és amely valamennyire gátolja a mindennapokban. Ennek következményei pedig sem az egyénnek, sem a vállalatnak nem tesznek jót: kevesebb munkában töltött idő, növekvő fluktuáció, balesetveszély és csökkenő hatékonyság.

A munkaergonómiai kutatás eredményei

A kutatás során két eszközt teszteltek: exoskeletonokat, valamint kobotokat. A kutatás 10 cégnél 100 munkavállaló bevonásával zajlott. 

Exoskeleton: egy mellény a mozgásszervi megbetegedések megelőzésére

Az exoskeleton egy mellényszerű eszköz, amelynek egyik típusa a helyes testtartást segíti elő. Ha a munkavállaló testtartása nem megfelelő, akkor a viselője a vállon érez nyomást. Ez arra kényszeríti, hogy az illető húzza ki magát, tehát a hát-, a derékfájás, a gerincproblémák megelőzéséhez járul hozzá. Az exoskeleton másik típusa az emelést és az anyagmozgatást segíti. Ez a szegycsontnál és a vállnál támasztja meg a felsőtestet, így átviszi az erőhatást a gerinc melletti vékony izmokról a vastag izomcsoportokra, például a combizomra, amelynek terhelése jóval kevésbé fenyeget egészségkárosodással. 

A kutatás érdekes tanulsága, hogy a használók egy idő után mindkét eszköz viselésekor egyaránt izomlázat éreztek, mert javult a testtartásuk, és emeléskor a combjukkal, és nem a derekukkal tartották a felsőtestüket. Ez egy átmeneti jelenség, és azt is jó figyelembe venni, hogy 20 százalékkal nőtt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik nem éreztek fájdalmat munkavégzés közben. 

Az exoskeleton előnye a mozgásszervi megbetegedések megelőzése során

Az exoskeleton előnye, hogy kényelmes viselni, kevés ponton csatlakozik a testhez, azaz nem irritálja a bőrt, és néhány másodperc alatt kikapcsolható, ha más munkafolyamatban akadályt jelentene. A kutatás szerint az exoskeletonok munkafolyamatba történő integrálása könnyű volt, mivel semmilyen módosításra nem volt szükség a munkavégzés menetében. A dolgozók túlnyomó többsége is nyitottan állt a mellény használatához.

Az exoskeleton nem csak gyári dolgozók, hanem irodai vagy más ülőmunkát végző személyek számára is hasznos, akár például informatikusoknak.  

Kollaboratív robotok munkaergonómiai szerepe

A VOSZ és a LIGA közös kutatási projektjében a kollaboratív robotok alkalmazását is vizsgálták. Ezek a kobotok egyszerűbb, sematikus, monoton, finommotorikus készséget nem igénylő, ugyanakkor veszélyekkel járó feladatokat végeznek. Gyári környezetben rengeteg veszélyes feladat kiváltható kollaboratív robottal, például az emelés, forró vasalóval való munka, szűk helyre benyúlás. Helyette a munkavállaló több gépet kezelhet, vagy nagyobb figyelmet igénylő, ugyanakkor veszélytelen minőségbiztosítási munkát végezhet.

A HR szerepe a modernizáció bevezetésében

A Viapan Group HR-szolgáltató cégcsoportba tartozó Viacob úgy tapasztalja: ha a munkahelyi HR megfelelő gondot fordít a belső kommunikációra és a modernizáció bevezetésére, akkor a dolgozók hamar megértik, hogy az innovatív technológiák alkalmazásával hatékonyabbá, biztonságosabbá lehet tenni a munkahelyeket, és ez ahhoz vezet, hogy a munkavállalók az egészségüket és munkavégzési képességüket minél hosszabb távon megőrizhessék. A VOSZ és a LIGA kutatása magában foglal egy bevált jógyakorlatot is: a munkakör átalakítása előtt a szakemberek először a munkavállalóval beszéltek: megkérdezték, hogy az illetőnek mi a feladata, mi a nehézség ebben. Közösen találták ki, hogyan lehet optimalizálni a munkát, milyen terhet vehet le a robot a dolgozó válláról és ezzel neki milyen más, kevéssé az egészséget igénybe vevő munkákra jut ideje. A kollaboratív robotok alkalmazása komolyabb tervezést igényel, bár 1-2 hét alatt ez a technológia is beilleszthető a termelésbe. A változás, természetesen, hosszabb idő alatt látszik, de az egészségmegőrzés terén minden cégnek megéri hosszú távon gondolkodnia. 

 

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0